Skogsutredare vill ha mer tidFoto: Ann Lindén

"Nej, det var inte bättre förr"

Det vore av stort intresse att utreda hur mycket landsbygden förlorar i intäkter på grund av ett alltför tamt förhållningssätt till skogsindustrin. Det skriver Bo Dockered i en debattreplik.

Annons

Läs också

Om det finns en genre som heter "det var bättre förr”, vilket skogsägarföreningarnas ordförande skriver, kan ju ingen mena skogsägarrörelsen. Många med mig glömmer nog aldrig NCB:s fall, Vänerskogs och Skåneskogs konkurser, Södras problematik med statligt ingripande som följd och alla brandkårsutryckningar som företagits via inte minst LRF för att staga upp skogsägarföreningarnas verksamhet i Mellansverige.

Orsaken till att jag fattar pennan är just min oro för att den enskilde skogsägaren, nu precis som då, ska vara den som får ta smällen när något händer eller, mer rätt i detta fall, ingenting sker! Historien är fylld av underlåtenhetssynder oftast beroende på ett alltför konservativt förhållningssätt till samhällsutvecklingen och genom att gå mer eller mindre i skogsindustrins ledband. Med dagens snabba förändringar gäller det att vara med då tåget går, annars drabbas den enskilde medlemmen av företrädarens oförmåga att föra hens talan.

Alltför låga råvarupriser ger mindre resurser till landsbygden. Det vore av stort intresse att utreda hur mycket landsbygden förlorar i intäkter på grund av ett alltför tamt förhållningssätt till skogsindustrin. Talet om världsmarknadspriser håller inte, Finland finns väl i så fall på samma världsmarknad och där är timmerpriserna avsevärt högre än hos oss.

Debaclet med Art- och habitatsdirektivet är så uppenbart att man borde kunna erkänna att beredskapen var för dålig i stället för att försöka leda i bevis att den enskilde skogsägaren inte riskerar att drabbas av dåliga politiska beslut.

För mig är det obegripligt att Alliansen drev igenom midsommarproppen 2014 utan finansiering, och att Alliansen efter detta obetänksamma beslut inte var – och tydligen inte är – beredd att öka budgetanslagen för att ersätta drabbade skogsägare. I stället vill man minska dem.

Sedan skriver man att forskning och innovation prioriteras. Sanningen är istället den att alltför lite medel satsas på detta område, även här ligger finska skogsnäringen långt före oss i Sverige.

Jag ställde ett antal frågor i min artikel, men jag fick inga svar från skogsägarföreningarnas ordförande. Istället försöker man med billig retorik få mig att framstå som att j

Bo Dockered,
Sjövik

LÄS MER: "Skogsgårdens lönsamhet viktigast"

"Skogsnäringen lever i en bubbla"

Genom att kommentera på Lantbruk.com så godkänner du våra regler.

Regler för kommentarer på webben

På Lantbruk.com erbjuder vi Dig ett forum att uttrycka dina åsikter, där du enkelt gör ditt inlägg tillgängligt för andra debattörer i samma ögonblick som du publicerar det. Det vi förväntar oss av Dig är:

• Att du respekterar andra som kommenterar artiklarna samt personer vi skriver om genom att du avhåller dig från personangrepp, kränkande eller nedlåtande kommentarer, svordomar eller obscena ord, skvaller samt hot.

• Att du håller dig till ämnet

• Att du skriver på svenska, alternativt danska eller norska

• Att du INTE länkar till sidor med pornografiskt, sexistiskt eller rasistiskt innehåll

• Att du INTE uppmanar till brott eller annat som bryter mot svensk lag

• Att du i inlägget INTE gör obehörig publicering av upphovsrättsskyddat material

• Att du helst inte skriver mer än runt 500 tecken.

Inlägg som bryter mot en eller flera av ovanstående förhållningsregler kan vi komma att ta bort.

OBS: Dina inlägg förbehåller vi oss rätten att använda i tidningen Land Lantbruk.
Vi vill gärna ha din hjälp att hitta tveksamma inlägg. Kontakta redaktionen om kommentarer som Du anser är tvivelaktiga genom att ringa Lantbruk på 08-588 365 20.

Övervakning:
Webbkommentarsfunktionen tillhandahålls och övervakas i enlighet med Lagen om ansvar för elektroniska anslagstavlor (SFS 1998:112). Det innebär att redaktionen regelbundet läser och vid behov tar bort inlägg som bryter mot denna lag.
Lantbruk.com följer samma pressetiska hållning som den tryckta tidningen. Det innebär att vi kan välja att radera enskilda inlägg, undvika att öppna vissa artiklar för kommentarer eller närhelst stänga av möjligheten till kommentering i de fall inläggen avviker från dessa regler.
Den som gör ett inlägg som strider mot lag kan personligen bli ansvarig för detta. Användare som upprepade gånger missbrukar reglerna kan stängas av.
 

Annons

Webbfrågan

Utomhusarbete innebär extra utsatthet för solens strålning som kan leda till hudcancer. Skyddar du dig mot solen?

Kommentera

Sponsrade länkar