LRF Konsult saknar mäklarkompetensen

Vän av ordning har väl inte kunnat undgå de förändringar som skett inom mäkleribranschen gällande jord och skog. Borta är LRF-ägda Skogsbyrån och samtidigt har det dykt upp ett flertal nya aktörer i branschen, skriver Pelle Philip i Sjöhult. 

Annons

Vän av ordning har väl inte kunnat undgå de förändringar som skett inom mäkleribranschen gällande jord och skog. Borta är LRF-ägda Skogsbyrån och samtidigt har det dykt upp ett flertal nya aktörer i branschen.

Förklaringen till den ökade mångfalden av mäklarföretag, ligger i att när Skogsbyrån gick upp i LRF Konsult valde ett 40-tal kompetenta mäklare och skogliga rådgivare, att lämna LRF-koncernen och istället bilda eget eller blev uppköpta av andra konkurrerande mäklarföretag. Med andra ord så har en oerhörd kompetens lämnat LRF och med detta påverkat LRF-koncernens mest lönsamma verksamhet negativt.

Från ansvarigt håll talas det om ”bortskämda mäklare” och att man måste ”rätta in sig i ledet”, det vill säga bli likriktade som övriga inom LRF Konsult. Inget kan vara tokigare. LRF Konsult må vara ett utmärkt redovisningsföretag och ha behov av kompetenta ekonomer. Skogsbyrån bestod av säljare och rådgivare av en helt annan kaliber. Utåtriktade människor som var vana att hantera en marknad. Med en verksamhet som ”spillde” över mycket till redovisningsföretaget LRF Konsult. Nu är detta kört i botten.

Södra som insett glappet och ser möjligheterna som uppstått, kommer nu att projektera för att skapa en egen mäklarverksamhet, delvis med avsikt att säkra upp leveransvirke i samband med fastighetsöverlåtelse. Med andra ord får vi enkla bönder vara med att bygga upp ytterligare en byråkratisk rådgivningsverksamhet. Men det är vi ju bra på sedan gammalt.

Varför bryr jag mig? Jo, vis av erfarenhet lär det bli så att LRF koncernen kommer fortsätta att kräva intäkter från redovisningsverksamheten LRF Konsult. Detta företag har idag bra volymer men små vinster. Skogsbyrån var dess motsats: Ett företag som ständigt levererade. Resultatet blir att jag och mina kollegor får betala högre timtaxa för redovisningsverksamhet på grund av inkompetent ledning från LRF-koncernen och LRF Konsult.

Pelle Philip

Sjöhult

Genom att kommentera på Lantbruk.com så godkänner du våra regler.

Regler för kommentarer på webben

På Lantbruk.com erbjuder vi Dig ett forum att uttrycka dina åsikter, där du enkelt gör ditt inlägg tillgängligt för andra debattörer i samma ögonblick som du publicerar det. Det vi förväntar oss av Dig är:

• Att du respekterar andra som kommenterar artiklarna samt personer vi skriver om genom att du avhåller dig från personangrepp, kränkande eller nedlåtande kommentarer, svordomar eller obscena ord, skvaller samt hot.

• Att du håller dig till ämnet

• Att du skriver på svenska, alternativt danska eller norska

• Att du INTE länkar till sidor med pornografiskt, sexistiskt eller rasistiskt innehåll

• Att du INTE uppmanar till brott eller annat som bryter mot svensk lag

• Att du i inlägget INTE gör obehörig publicering av upphovsrättsskyddat material

• Att du helst inte skriver mer än runt 500 tecken.

Inlägg som bryter mot en eller flera av ovanstående förhållningsregler kan vi komma att ta bort.

OBS: Dina inlägg förbehåller vi oss rätten att använda i tidningen Land Lantbruk.
Vi vill gärna ha din hjälp att hitta tveksamma inlägg. Kontakta redaktionen om kommentarer som Du anser är tvivelaktiga genom att ringa Lantbruk på 08-588 365 20.

Övervakning:
Webbkommentarsfunktionen tillhandahålls och övervakas i enlighet med Lagen om ansvar för elektroniska anslagstavlor (SFS 1998:112). Det innebär att redaktionen regelbundet läser och vid behov tar bort inlägg som bryter mot denna lag.
Lantbruk.com följer samma pressetiska hållning som den tryckta tidningen. Det innebär att vi kan välja att radera enskilda inlägg, undvika att öppna vissa artiklar för kommentarer eller närhelst stänga av möjligheten till kommentering i de fall inläggen avviker från dessa regler.
Den som gör ett inlägg som strider mot lag kan personligen bli ansvarig för detta. Användare som upprepade gånger missbrukar reglerna kan stängas av.
 

Annons

Webbfrågan

Utomhusarbete innebär extra utsatthet för solens strålning som kan leda till hudcancer. Skyddar du dig mot solen?

Kommentera

Sponsrade länkar