Foto: Marie Henningsson

Lär av Norges och Finlands skogspolitik

Det är orimligt att bara ha en mätsticka för miljömålet och låta produktionen bli vad den blir utan någon vettig vägledning. Det skriver Pär Fornling i sin ledare.

Annons

När dagens skogspolitik formades i början av 1990-talet blev det en ovanligt vacker tulipanaros. Men likväl en tulipanaros. Lösningen med två jämställda och delvis motstridiga mål (miljö och produktion) var en kompromiss av den hårt pressade utredaren Sven-Eric Lorentzon.

I teorin är det en knepig konstruktion, men politik är det möjligas konst. Tack vare välvilja från alla parter har det fungerat någorlunda bra. Och ännu bättre blir det när Skogsstyrelsen nu, till slut, förbereder ett konkret produktionsmål.

Lösningen är nämligen inte att försöka gå mer i spagat, vilket var Lorentzons ofullgångna tanke, utan att ha två någorlunda mätbara mål som kan balanseras mot varandra.

Något märkligt började myndigheten med ett mål för miljön, vilket inte är lätt. Resultatet blev också därefter. Tjänstemännen smög runt i skogen och gjorde hemliga inventeringar som gav slumpvisa resultat beroende på handläggarens subjektiva bedömningar.

Nu har man i alla fall enats om gemensamma målbilder hur det bör se ut. Det är inte perfekt, men en god bit på vägen. Ett problem med miljömålet är att det handlar mer om tro än vetande, mer om att räkna hektar än åtgärder byggda på vetenskap och kunskap.

Produktionsmålet borde rimligen vara lättare att få till. Finland har haft det länge och Norge har nyligen infört det. Norrmännen slog svenskarna med hästlängder i att få till ett nationellt skogsprogram. I det anges tydligt hur mycket avverkningarna bör öka, liksom omsättningen i Skogsindustrin.

Nu flaggar Skogsstyrelsen för att något liknande är på gång i Sverige. Vad det blir återstår att se. Och det finns all anledning att syna korten. Men principen är högst rimlig.

När det exempelvis kommer utspel om att fyrdubbla skyddet av skog, som Greenpeace nyligen krävde i ett debattinlägg (SvD 28 feb) är det klokt att balansera konsekvenserna mot ett produktionsmål. Det är orimligt att bara ha en mätsticka för miljömålet och låta produktionen bli vad den blir utan någon vettig vägledning.

En del kritiker ser spöken från historien med förslag om tvångsavverkning, men den typen av detaljregler rimmar inte med dagens politik. Än viktigare än de bägge målen är principen med frihet under ansvar. I det ligger också att ta ansvar för produktionen. Då underlättar det att ha ett mål i sikte. Det kan till och med fungera med två mål om spelreglerna är tydliga med en ros och en tulpan placerade i en vas vardera.

Genom att kommentera på Lantbruk.com så godkänner du våra regler.

Regler för kommentarer på webben

På Lantbruk.com erbjuder vi Dig ett forum att uttrycka dina åsikter, där du enkelt gör ditt inlägg tillgängligt för andra debattörer i samma ögonblick som du publicerar det. Det vi förväntar oss av Dig är:

• Att du respekterar andra som kommenterar artiklarna samt personer vi skriver om genom att du avhåller dig från personangrepp, kränkande eller nedlåtande kommentarer, svordomar eller obscena ord, skvaller samt hot.

• Att du håller dig till ämnet

• Att du skriver på svenska, alternativt danska eller norska

• Att du INTE länkar till sidor med pornografiskt, sexistiskt eller rasistiskt innehåll

• Att du INTE uppmanar till brott eller annat som bryter mot svensk lag

• Att du i inlägget INTE gör obehörig publicering av upphovsrättsskyddat material

• Att du helst inte skriver mer än runt 500 tecken.

Inlägg som bryter mot en eller flera av ovanstående förhållningsregler kan vi komma att ta bort.

OBS: Dina inlägg förbehåller vi oss rätten att använda i tidningen Land Lantbruk.
Vi vill gärna ha din hjälp att hitta tveksamma inlägg. Kontakta redaktionen om kommentarer som Du anser är tvivelaktiga genom att ringa Lantbruk på 08-588 365 20.

Övervakning:
Webbkommentarsfunktionen tillhandahålls och övervakas i enlighet med Lagen om ansvar för elektroniska anslagstavlor (SFS 1998:112). Det innebär att redaktionen regelbundet läser och vid behov tar bort inlägg som bryter mot denna lag.
Lantbruk.com följer samma pressetiska hållning som den tryckta tidningen. Det innebär att vi kan välja att radera enskilda inlägg, undvika att öppna vissa artiklar för kommentarer eller närhelst stänga av möjligheten till kommentering i de fall inläggen avviker från dessa regler.
Den som gör ett inlägg som strider mot lag kan personligen bli ansvarig för detta. Användare som upprepade gånger missbrukar reglerna kan stängas av.
 

Annons

Webbfrågan

Utomhusarbete innebär extra utsatthet för solens strålning som kan leda till hudcancer. Skyddar du dig mot solen?

Kommentera

Sponsrade länkar