Foto: Mats P. Ostelius

Har Södra sågat olönsamt i 40 år?

Södra visade ingen empati vid nedläggningen av Ramkvillasågen, när intressenter inte gavs möjlighet att köpa anläggningen. Det skriver Lennart Bertilsson i ett debattinlägg.

Annons

Läs också

Södras ordförande Lena Ek skriver i sin insändare om Södras förträfflighet som om storleken ensam har betydelse.

Lena Ek anser med minimal empati för drabbade i Ramkvilla att nedläggning beror på att exempelvis Värösågen ska stärkas. Det som sker nu är samma argument som för cirka 25 år sedan då sparrsågen i Hyltebruk lades ner.

Värö ansågs behöva dessa volymer och skulle bli lönsam då. Förlusterna ända sedan 1970-talet är sammantaget enorma trots många åtgärder för Värösågen, som Södra erkänner "störtblöder" alldeles för lång tid. När lär sig Södra? Genom subventioner från massaved till olönsam sågverksrörelse snedvrider i stället Södra konkurrensen i området, vilket även framförts på möte.

Sparrsågen i Hylte var ett specialsåg med virke från 10 till 24 centimeter och längder från 31 till 91 decimeter. Det var till och med lönsamt i dåliga tider om än då med små siffror. Sortimentet var unikt lönsamt för uttag i många bestånd, inte minst västkusttall. Det gav indirekt även Södra timmer och massaved.

"Väröexperimentet" blev dock mycket kortvarigt. Värö kunde ju inte såga längre virke än 55 decimeter och helst inte under 18 centimeter. Hela försöket var som om man tänkt helt utan kompetens.

Rickard Melkersson, som Lena Ek misskrediterar, vill jag i stället ge stor sympati.

När Södra köpte Ramkvillasågen med manér som på Lennart Schottes tid, då var det stora ord. Nu fick inte ens intressenter möjlighet att göra köp för att göra något för anläggningen och personalen, där grovt timmer kunde sågas. Detta stärker nu nämnd uppfattning. Personer lämnar därför Södra.

En stor noshörning gör skada när den äter i rabatten och flyr därifrån.

Lennart Bertilsson,
Unnaryd

LÄS MER:

Södra tar ansvar för lönsamheten

Södras nya strategi utarmar landsbygden

Genom att kommentera på Lantbruk.com så godkänner du våra regler.

Regler för kommentarer på webben

På Lantbruk.com erbjuder vi Dig ett forum att uttrycka dina åsikter, där du enkelt gör ditt inlägg tillgängligt för andra debattörer i samma ögonblick som du publicerar det. Det vi förväntar oss av Dig är:

• Att du respekterar andra som kommenterar artiklarna samt personer vi skriver om genom att du avhåller dig från personangrepp, kränkande eller nedlåtande kommentarer, svordomar eller obscena ord, skvaller samt hot.

• Att du håller dig till ämnet

• Att du skriver på svenska, alternativt danska eller norska

• Att du INTE länkar till sidor med pornografiskt, sexistiskt eller rasistiskt innehåll

• Att du INTE uppmanar till brott eller annat som bryter mot svensk lag

• Att du i inlägget INTE gör obehörig publicering av upphovsrättsskyddat material

• Att du helst inte skriver mer än runt 500 tecken.

Inlägg som bryter mot en eller flera av ovanstående förhållningsregler kan vi komma att ta bort.

OBS: Dina inlägg förbehåller vi oss rätten att använda i tidningen Land Lantbruk.
Vi vill gärna ha din hjälp att hitta tveksamma inlägg. Kontakta redaktionen om kommentarer som Du anser är tvivelaktiga genom att ringa Lantbruk på 08-588 365 20.

Övervakning:
Webbkommentarsfunktionen tillhandahålls och övervakas i enlighet med Lagen om ansvar för elektroniska anslagstavlor (SFS 1998:112). Det innebär att redaktionen regelbundet läser och vid behov tar bort inlägg som bryter mot denna lag.
Lantbruk.com följer samma pressetiska hållning som den tryckta tidningen. Det innebär att vi kan välja att radera enskilda inlägg, undvika att öppna vissa artiklar för kommentarer eller närhelst stänga av möjligheten till kommentering i de fall inläggen avviker från dessa regler.
Den som gör ett inlägg som strider mot lag kan personligen bli ansvarig för detta. Användare som upprepade gånger missbrukar reglerna kan stängas av.
 

Annons

Webbfrågan

Det råder vattenbrist på flera håll i landet. Kommer du klara vattenförsörjningen?

Kommentera

Sponsrade länkar