GMO-grödor hotar ett uthålligt jordbruk

Den 17 oktober fick företrädare för kemiföretag ta emot World Food Prize 2013 för utvecklandet av genmodifierade växter.

Annons

Det är synnerligen olyckligt eftersom odling av genmodifierade växter gör att lantbruket blir än mindre hållbart. Vi måste tvärtom byta till ett huvudsakligen ekologisk lant- och skogsbruk. Det frihandelsavtal som EU håller på att förhandla med USA kan dock blockera övergången. En annan farhåga är att EU förbereder en "frölag" som kan lägga krokben för småskalig odling.

Den biologiska mångfalden står under press främst genom avskogning och klimatförändringar. Ekosystem kan kollapsa lokalt men även globalt och eftersom människan är en del av ekosystemet hotas hela vår existens. 100-1000 fler arter dör ut årligen nu än före den industriella revolutionen. Till exempel har bidöden upprört såväl biodlare som lantbrukare som är beroende av bin och humlor för att pollinera grödor. EU har nu tillfälligt förbjudit pesticider som troligtvis är en bidragande orsak till bidöden. Förbudet bestrids i rätten av kemiföretagen som anser att det införts med bristande underlag. Det är dock logiskt att insektgifter dödar insekter direkt, eller indirekt genom att göra dem mottagliga för sjukdomar.

En översiktsartikel i Nature 2012 konkluderar att ekologisk odling ger 18 procent sämre skörd än konventionell om "best practice" används. Redan nu producerar jorden tillräckligt med mat för alla människor, även om fördelningen förblir ett problem. Genom att minska köttkonsumtionen kan många fler människor mättas.

Överläggningar mellan EU och USA gällande en frihandelsöverenskommelse (TTIP, Transatlantic Trade and Investment Partnership) pågår under hösten för att produkter som godkänts i antingen EU eller USA automatiskt ska godkännas av motparten. Dock är regelverket i USA mindre strikt än det i EU vad gäller djurskydd, användning av pesticider och genmodifierade växter och därför skulle TTIP medföra att produkter som inte får produceras i EU nu slussas in bakvägen. Samtidigt håller EU på att förbereda en "frölag" som kräver årlig registrering av växter mot en avgift för att de ska få odlas kommersiellt. Det finns anledning att tro att sorter av grödor som odlas småskaligt, samt sorter som är anpassade till klimatet i Norden kommer att slås ut eftersom bara storföretagen som säljer säd och pesticider i paket har råd med registreringen i praktiken.

Att avveckla användning av pesticider och genmodifierade växter skulle innebära ett stort steg i rätt riktning för den biologiska mångfalden. Detta bör självklart ske på EU-nivå så att lant- och skogsbruk kan ske på lika villkor, och samma krav som gäller i unionen bör ställas på importerade varor. Det är särdeles viktigt att TTIP och frölagen styrs upp så att den mångfald i lant- och skogsbruk vi så väl behöver i ett förändrande klimat främjas.

David van der Spoel, professor i biologi, Uppsala Universitet

Genom att kommentera på Lantbruk.com så godkänner du våra regler.

Regler för kommentarer på webben

På Lantbruk.com erbjuder vi Dig ett forum att uttrycka dina åsikter, där du enkelt gör ditt inlägg tillgängligt för andra debattörer i samma ögonblick som du publicerar det. Det vi förväntar oss av Dig är:

• Att du respekterar andra som kommenterar artiklarna samt personer vi skriver om genom att du avhåller dig från personangrepp, kränkande eller nedlåtande kommentarer, svordomar eller obscena ord, skvaller samt hot.

• Att du håller dig till ämnet

• Att du skriver på svenska, alternativt danska eller norska

• Att du INTE länkar till sidor med pornografiskt, sexistiskt eller rasistiskt innehåll

• Att du INTE uppmanar till brott eller annat som bryter mot svensk lag

• Att du i inlägget INTE gör obehörig publicering av upphovsrättsskyddat material

• Att du helst inte skriver mer än runt 500 tecken.

Inlägg som bryter mot en eller flera av ovanstående förhållningsregler kan vi komma att ta bort.

OBS: Dina inlägg förbehåller vi oss rätten att använda i tidningen Land Lantbruk.
Vi vill gärna ha din hjälp att hitta tveksamma inlägg. Kontakta redaktionen om kommentarer som Du anser är tvivelaktiga genom att ringa Lantbruk på 08-588 365 20.

Övervakning:
Webbkommentarsfunktionen tillhandahålls och övervakas i enlighet med Lagen om ansvar för elektroniska anslagstavlor (SFS 1998:112). Det innebär att redaktionen regelbundet läser och vid behov tar bort inlägg som bryter mot denna lag.
Lantbruk.com följer samma pressetiska hållning som den tryckta tidningen. Det innebär att vi kan välja att radera enskilda inlägg, undvika att öppna vissa artiklar för kommentarer eller närhelst stänga av möjligheten till kommentering i de fall inläggen avviker från dessa regler.
Den som gör ett inlägg som strider mot lag kan personligen bli ansvarig för detta. Användare som upprepade gånger missbrukar reglerna kan stängas av.
 

Annons

Webbfrågan

Utomhusarbete innebär extra utsatthet för solens strålning som kan leda till hudcancer. Skyddar du dig mot solen?

Kommentera

Sponsrade länkar