Foto: Tv4

Djurskyddet på länsstyrelsen bedömer inte – de dömer

Professionalismen hos både länsveterinärer och djurskyddshandläggare kan ifrågasättas eftersom ingen seriös instans granskar deras arbete. Det skriver Michael Kierkegaard i ett debattsvar.

Annons

Läs också

Tillåt mig att ge en liten kommentar till de senaste debattartiklarna om djurskyddet i landet. Jag är en lekman vad gäller offentlig förvaltning och myndighetsutövning men jag har haft direktkontakt med både länsveterinärer och djurskyddshandläggare från Länsstyrelsen Stockholm under de senaste fem åren. Jag kan inte påminna mig ett enda tillfälle då någon representant från Länsstyrelsen har visat några märkbara tecken på en högskoleutbildning.

Två exempel på avgrunder av okunnighet:

Duvorna var gravt fjäderhackade. Detta konstaterade två länsveterinärer, genom okulär inspektion på två meters håll. När djurhållaren fått kontrollrapporten ringde hon upp veterinären och påpekade att så här års ruggar ungduvor.

Hos en annan djurhållare noterade samma länsveterinärer att det stack ut spik på framsidan av hoven på en skodd häst. Den bifogade bilden visade en helt normalt skodd hov. Tillfällig formsvacka? Knappast, okunnighet är enda förklaringen.

Det komiska är att Länsstyrelsen anser att det blir rättssäkert om det är två som utför kontrollen! Det groteska är att allting får stå kvar i kontrollrapporten oavsett invändningar.

Hur kan detta komma sig? Enkelt - ingen kontrollerar kontrollanten!

Man kan vidare påpeka att Johan Beck-Friis inte vet hur det går till. Djurskyddet på Länsstyrelsen bedömer inte. De dömer i frågan om vilka överträdelser av djurskyddslagen med bihang som djurhållaren har gjort sig skyldig till.

Den riktigt stora lögnen i sammanhanget är att Länsstyrelsen enligt djurskyddslagen anger att djurhållaren kan överklaga Länsstyrelsens beslut i förvaltningsdomstolarna. I stort sett de enda domar som går emot Länsstyrelsen bygger på att Länsstyrelsen inte har klarat det förvaltningsmässiga hantverket, tidsgränser, exakt rätt lagrum etcetera.

Detta är vad förvaltningsdomstolar är satta att kontrollera, inte djurskyddsvärderingar.

Professionalismen kan alltså ifrågasättas eftersom ingen seriös instans granskar deras arbete. Vi får nöja oss med vad de åstadkommer. Marknaden för gårdar som är ägnade att ha djurhållning på är stendöd i Mälardalen. Ingen ung blivande bonde startar lantbruksföretag med djurhållning. Det är för stora risker. Djurskyddsenheten på Länsstyrelsen har nu i åtta år fått slipa på vad de tycker är djurskyddslagens krav. Systemet har gett dem makten att genomdriva denna tolkning.

Det som kan tyckas märkligt är att Länsstyrelsen anser det självklart att djurskyddet ska ha makten att ruinera folk utan att de får sin sak prövad i en allmän domstol.

Michael Kierkegaard
Ingenjör, Stockholm

 

LÄS MER: "Välkommen till verkligheten"

LÄS MER: "Professionellt jobb – inte kvacksalveri"

Genom att kommentera på Lantbruk.com så godkänner du våra regler.

Regler för kommentarer på webben

På Lantbruk.com erbjuder vi Dig ett forum att uttrycka dina åsikter, där du enkelt gör ditt inlägg tillgängligt för andra debattörer i samma ögonblick som du publicerar det. Det vi förväntar oss av Dig är:

• Att du respekterar andra som kommenterar artiklarna samt personer vi skriver om genom att du avhåller dig från personangrepp, kränkande eller nedlåtande kommentarer, svordomar eller obscena ord, skvaller samt hot.

• Att du håller dig till ämnet

• Att du skriver på svenska, alternativt danska eller norska

• Att du INTE länkar till sidor med pornografiskt, sexistiskt eller rasistiskt innehåll

• Att du INTE uppmanar till brott eller annat som bryter mot svensk lag

• Att du i inlägget INTE gör obehörig publicering av upphovsrättsskyddat material

• Att du helst inte skriver mer än runt 500 tecken.

Inlägg som bryter mot en eller flera av ovanstående förhållningsregler kan vi komma att ta bort.

OBS: Dina inlägg förbehåller vi oss rätten att använda i tidningen Land Lantbruk.
Vi vill gärna ha din hjälp att hitta tveksamma inlägg. Kontakta redaktionen om kommentarer som Du anser är tvivelaktiga genom att ringa Lantbruk på 08-588 365 20.

Övervakning:
Webbkommentarsfunktionen tillhandahålls och övervakas i enlighet med Lagen om ansvar för elektroniska anslagstavlor (SFS 1998:112). Det innebär att redaktionen regelbundet läser och vid behov tar bort inlägg som bryter mot denna lag.
Lantbruk.com följer samma pressetiska hållning som den tryckta tidningen. Det innebär att vi kan välja att radera enskilda inlägg, undvika att öppna vissa artiklar för kommentarer eller närhelst stänga av möjligheten till kommentering i de fall inläggen avviker från dessa regler.
Den som gör ett inlägg som strider mot lag kan personligen bli ansvarig för detta. Användare som upprepade gånger missbrukar reglerna kan stängas av.
 

Annons

Webbfrågan

Utomhusarbete innebär extra utsatthet för solens strålning som kan leda till hudcancer. Skyddar du dig mot solen?

Kommentera

Sponsrade länkar