Foto: Embla
Foto: Embla
Foto: Embla
Foto: Embla
Foto: Embla

Brinner du för matkultur? Då kan du nominera dig själv till nya nordiska matpriset Embla

ANNONS. Brinner du för mat och matkultur? Nu har du chans på det nya nordiska matpriset Embla. Du kan nominera dig själv!

Annons

Känner du någon som arbetar med och utvecklar närproducerad mat och mattraditioner, någon som inspirerar andra och går före? Då ska du nominera den personen till Emblapriset. Kanske gör du detta själv – då ska du nominera dig själv!

Embla är ett nytt nordiskt pris som ska stärka den nordiska matkulturen och öka intresset för de nordiska råvarorna utanför Norden. Tävlingen är öppen för den lokala matens förkämpar i de fem nordiska länderna plus Färöarna, Grönland och Åland.

Kort sagt, det är priset till den nordiska matens eldsjälar.

– Det är alltid kul att kunna uppmärksamma duktiga entreprenörer. Sverige har gott om sådana inom livsmedelsområdet, från råvaruproducenter och framåt, säger jurymedlemmen Jan Ehrensvärd, LRF.

Många gör ett stort arbete i det tysta och säkert har du någon som gör detta i din hemtrakt. Som vidareförädlar och säljer sina produkter, kämpar för bättre skolmat och hemkunskapsundervisning, som lär upp unga ”mästerkockar”, sprider kunskap, bloggar, kläcker idéer och drar i gång saker.

De här personerna, föreningarna, företagen med mera förtjänar en plats i rampljuset.

– Det är bra att tävlingen har kategorier för folk som normalt inte uppmärksammas. Vi i Sverige är bra på kocktävlingar, men det finns många som gör ett stort jobb på andra sätt. Det är roligt att de får ett erkännande, säger Jan Ehrensvärd.

Det är enkelt att nominera: gå till Emblas hemsida och fyll i blanketten. Det finns sju kategorier (se nedan). Lägg inte för mycket möda på formuleringarna, var hellre spontan. Du kan anmäla dig själv också. Det kostar inget att nominera någon. Gör det senast den 17 april!

Bakom priset står de sex nordiska lantbruksorganisationerna i Nordiska Bondeorganisationernas Centralråd, NBC. LRF är svensk medlemsorganisation.

En jury i varje land utser en vinnare per kategori som går vidare till en final i Köpenhamn. Den 24 augusti presenteras vinnarna.

Den svenska juryn består av Fredrik Eriksson, kock, Jan Ehrensvärd, ledamot av LRF:s riksförbundsstyrelse, samt Lena Johansson, chefredaktör för Land Lantbruk och Land Skogsbruk.

Embla var enligt den nordiska mytologin den första kvinnan. Nu har du chansen att delta i korandet av en ny Embla. Eller bli en själv!

Här är de sju kategorierna:

Mat till barn och unga – till en person eller organisation som bidrar till att utveckla kommande generationers kännedom om nordisk mat.

Matdestination – till en institution eller förening som samlar råvaruproducenter, restauranger och lokala aktörer för att lyfta ett geografisk område.

Matentreprenör – till en person, verksamhet eller organisation som har utvecklat en ny metod med marknadspotential.

Mathantverkare – till en person som har utvecklat en unik produkt byggd på nordiska råvaror och traditioner.

Matkommunikatör – till en person som inspirerar och sprider kunskap om nordiska råvaror, måltider och traditioner.

Mat till många – till en person, företag eller organisation som har främjat matglädje och nordisk matkultur i offentliga måltider.

Råvaruproducent – till en bonde, fiskare, jägare, odlare, bär- eller svampplockare etc som skapar högkvalitativa råvaror.

Gå in på Emblas hemsida och nominera din favorit – senast den 17 april. 

LRF är svensk samordnare för tävlingen. Kontaktperson är Auni Hamberg, auni.hamberg@lrf.se

Genom att kommentera på Lantbruk.com så godkänner du våra regler.

Regler för kommentarer på webben

På Lantbruk.com erbjuder vi Dig ett forum att uttrycka dina åsikter, där du enkelt gör ditt inlägg tillgängligt för andra debattörer i samma ögonblick som du publicerar det. Det vi förväntar oss av Dig är:

• Att du respekterar andra som kommenterar artiklarna samt personer vi skriver om genom att du avhåller dig från personangrepp, kränkande eller nedlåtande kommentarer, svordomar eller obscena ord, skvaller samt hot.

• Att du håller dig till ämnet

• Att du skriver på svenska, alternativt danska eller norska

• Att du INTE länkar till sidor med pornografiskt, sexistiskt eller rasistiskt innehåll

• Att du INTE uppmanar till brott eller annat som bryter mot svensk lag

• Att du i inlägget INTE gör obehörig publicering av upphovsrättsskyddat material

• Att du helst inte skriver mer än runt 500 tecken.

Inlägg som bryter mot en eller flera av ovanstående förhållningsregler kan vi komma att ta bort.

OBS: Dina inlägg förbehåller vi oss rätten att använda i tidningen Land Lantbruk.
Vi vill gärna ha din hjälp att hitta tveksamma inlägg. Kontakta redaktionen om kommentarer som Du anser är tvivelaktiga genom att ringa Lantbruk på 08-588 365 20.

Övervakning:
Webbkommentarsfunktionen tillhandahålls och övervakas i enlighet med Lagen om ansvar för elektroniska anslagstavlor (SFS 1998:112). Det innebär att redaktionen regelbundet läser och vid behov tar bort inlägg som bryter mot denna lag.
Lantbruk.com följer samma pressetiska hållning som den tryckta tidningen. Det innebär att vi kan välja att radera enskilda inlägg, undvika att öppna vissa artiklar för kommentarer eller närhelst stänga av möjligheten till kommentering i de fall inläggen avviker från dessa regler.
Den som gör ett inlägg som strider mot lag kan personligen bli ansvarig för detta. Användare som upprepade gånger missbrukar reglerna kan stängas av.
 

Annons

Webbfrågan

Det råder vattenbrist på flera håll i landet. Kommer du klara vattenförsörjningen?

Kommentera

Sponsrade länkar